Elképesztő képeken bolíviai elveszett vonattemető

Három kilométerre délnyugatra Uyuni városától, a világ egyik legnagyobb sósivatagának határában található a Cementer de Trenes, azaz a vonatok temetője. A sínek itt a semmibe vezetnek, rajtuk pedig nagyjából 100 szétmálló mozdony és vasúti kocsi várja, hogy a zord idő felismerhetetlen csontvázakká rágja őket.

Az itt magukra hagyott vonatok nagy részét Angliában gyártották és hajóval szállították Dél-Amerikába még a 19. század végén. Az eredetileg szigetországi klíma elviselésére tervezett gépeken látványosan kifogott az itteni éghajlat.

Nemcsak a ritka magaslati levegő, a korróziót felgyorsító sós szelek és extrém hőmérséklet nehezítette meg ezeknek a gépeknek a sorsát, de az is, hogy a magasság miatt a víznek alacsonyabb a forráspontja, mely miatt a gőzmozdonyok szavatossági ideje jelentős mértékben csökkent.

Nem nehéz meglátni ebben a romantikát, az ausztrál Chris Staringnak ráadásul láthatóan meg is van hozzá a szeme. Remek képein a romlás annyira látványos és szép, amennyire csak lehet.

Forrás


Fatal error: Call to undefined function fb_like_button() in /home/hogyapba/lattadmar.net/wp-content/themes/mh_magazine/content.php on line 14