Amiről nem beszéltek: Ez történt igazából Lajkával az űrben

Az orosz Lajka kutya volt az első állat az űrben, s az első Föld körül keringő állat is. A szovjetek négylábú hőse szomorú véget ért, csak erről elfelejtettek beszámolni a nagyközönségnek.

Az ötvenes években a tudósok arra voltak kíváncsiak, egyáltalán hogyan hat az élőlények szervezetére az űrrepülés. Mielőtt emberen kipróbálták volna, Lajkán tesztelték, túl lehet-e élni azt, ha valaki elhagyja a légkört. A kóbor szuka kutyát a moszkvai utcákról fogták be, és két másik kutyával együtt képezték ki. 1957. november 3-án a Szputnyik–2 fedélzetén aztán – vesztére –  Lajka csücsült, és a strat után néhány órával el is pusztult a túlmelegedés miatt. Nem túl szép halál, talán ezért is tartották titokban egészen 2002-ig. Egészen addig mindenkit azzal hitegettek, hogy Lajka majdnem egy hétig tök jól érezte magát, aztán oxigénhiány miatt múlt ki.

A kísérlet arra viszont jó volt, hogy a tudósok rájöttek, az emberek is képesek lehetnek túlélni az indítást. Ezek után még jó sok állatot küldtek fel, mielőtt emberekkel kísérleteztek volna.

Forrás

loading...

Mi a véleményed?